torstai 31. tammikuuta 2008

POLIITTISET INTOHIMOT HÄMÄRTÄVÄT TODELLISUUDEN

Espoossa poliittiset ambitiot ja pääoman tarpeet johtavat päätöksen tekoa. Todellisuuden taju alkoi hämärtyä noin kolme vuotta sitten, eduskuntavaaleihin valmistautumisen aikoihin. Poliittinen sulkahattu ja pääomien ehdot nousivat päätöksenteon keskiöön. Etelä-Espoon yleiskaavan valmistelu taustalla häärievien rakennusliikkeiden kanssa, metropäätös ilman todellisia kustannuslaskelmia ja Opinmäen mammuttikoulu, kertovat asioita seuraaville paljon. Rakentajien intressit ja pääomien etujen turvaaminen näyttävät kiinnostavan suurintaosaa päättäjistä enemmän kuin asukkaiden peruspalveluiden hoitaminen. Rahaa tuntuu olevan kaikkeen muuhun, mutta ei perusterveydenhuoltoon.
Espoon väljästä vihreydestä asumisen keskeisenä arvona on kohta vain muisto jäljellä. Koteihin jaetusta kaavoituskatsauksesta näemme kaavoituksen uudet linjaukset. Lähes jokaisella alueella Etelä-Espoossa lukee merkintä, tiivistetään.

Vaikka uskonkin elonkeinoelämän ja julkisen sektorin symbioosin tuottavan yhteistä hyvää, en usko siihen mihin hintaan tahansa. Nyt kaavoitukset tehdään rakennusliikkeiden lompakkojen ehdoilla. Eripuolilta Espoota kuulemme kuinka isoja asuntokokonaisuuksia on lähes kokonaan myymättä. Se ei rakennusliikkeitä huolestuta. Jos asunnoista saadaan kolmannes myytyä, ollaan jo kulujen kanssa tasapainossa. Mistä se kertoo? Jokainen päätelköön itse.

Metron piti tuoda edullista asumista, toisin on käymässä. Vain todella hyvätuloiset voivat ostaa tulevaisuudessa asuntoja metro reitin varrelta. Maat joudutaan myymään kalliiseen hintaan metron kustannusten noustessa kohti miljardia euroa.

Kokoomus on ilmoittanut tavoittelevansa 40 % kannatusta tulevissa kuntavaaleissa. Se ei ole suotavaa. Jo nyt kokoomuksen vaikutus Espoossa on liian suuri ja vääristää demokratian todellista toimivuutta. Päätöksiä tehdään ihan jossain muualla kuin valtuustossa.

Ei kommentteja: