torstai 19. huhtikuuta 2007

VASTUULLINEN, VÄLITTÄVÄ JA KANNUSTAVA SUOMI?

Uusi hallitus aloittaa tänään. Mitä on odotettavissa?

Hallitusohjelma alkaa kuin Jyrki Kataisen johtaman tulevaisuusvaliokunnan tilaaman professori Pekka Himasen katsaus: ”Välittävä, kannustava ja luova Suomi”. Hyvin on Katainen professoria kuunnellut.

Hallitusohjelmaa lukiessa on ilo todeta, että suunta vaihtuu. Sosiaalidemokraattinen pysähtyneisyyden aika on ohi. Nyt on tekemisen meininki. Vastuu, yrittäjyys, koulutuksen tehtävä (myös kristillistenkoulujen) korostuu. Virheenä voi pitää vain vihreiden ottamista hallitukseen kristillisdemokraattien sijaan. Tästä virheestä hallitusyhteistyö maksaa vielä kovan hinnan, vihreät vielä kovemman, ja kristilliseettinen moraali kaikkein kovimman hinnan. Vähävaraisten tilanne heikkenee ja eriarvoistuminen lisääntyy. Voimme olla varmoja, että laki homoseksuaalien adoptio-oikeudesta tulee päätettäväksi tuota pikaa, kun vihreiden Tuija Brax ottaa paikkansa oikeusministerinä. Varmasti myös rekisteröidyn parisuhteen rinnastaminen avioliittoon etenee vauhdilla Ruotsin mallin mukaan. Braxin yhteydet Setaan (Homoseksuaalien etujärjestö) eivät ole mikään salaisuus. Painetta on. Tästä moraalin alamäestä kantavat vastuun myös ne kristityt jotka vihreitä äänestävät. Sitä saa mitä tilaa.

Jos Kristilliset olisi otettu hallitukseen, erityisesti sosiaalinen oikeudenmukaisuus olisi noussut hallitusohjelman yhdeksi painopisteeksi. Nyt vähäosaisille käy niin kuin Espoolaisessa köyhyyden tutkimuksessa: vähävaraisuudesta tehdään teoreettista filosofiaa jossa vähävaraisista tehdään vastuuttomia, oman elämänsä tuhoajia. Jaa, että mistä tiedän tämän? No siitä, että markkinaliberalismi aina toimii niin. Toivottavasti olen väärässä.

Ei kommentteja: