perjantai 17. lokakuuta 2008

ESPOON RAHASTOT PUHUTTAVAT

Annoin Uudenmaan uutisille haastattelun Espoon rahastojen arvon hupenemisesta. Siitä tulikin elämää suurempi uutinen. Viesti oli selkeä. Sähköyhtiön myynnistä saadut 366 miljoonaa euroa, hupenevat 80.000 euron päivävauhtia. Samalla salkun hoitajien palkkiot ovat useita miljoonia vuodessa, vaikka salkku ei tuottaisi voitto. Yhtälö on vakava ja sen tulee johtaa salkun uudelleen arviointiin. Varat ovat kuntalaisten ja niitä on hoidettava hyvin. Yhtenä vaihtoehtona ehdotin, että ne voitaisiin sijoittaa raakamaan hankintaan, jolloin niiden arvo ei ainakaan laskisi.
Tänä aamuna Espoonlahden uimahallin saunassa yllätyin. Saunaporukka puhui vuolaasti uutisista ja ihmetteli, miten olemme valinneet tuollaisia valtuutettuja asioitamme hoitamaan. Siinä sai kyytiä sähköyhtiön myynti ja sijoitustoiminta sellaisella tavalla, että korvia punotti muukin kuin löyly. Kyllä kansa tietää!

Valtuutettu Kurt Byman on mielenkiintoinen henkilö. Hänellä on missio, jota en ymmärrä: paljastaa kaikesta kaikkea, vaikka mitään paljastettavaa ei olisikaan. Paljastaa voi vaikka sen, ettei ole paljastettavaa ja tehdä siitä paljastuksen.
Viimeisin paljastus tämän päivän Länsiväylässä on, sähköyhtiön myyjien nimet. Minutkin oli sinne laitettu joukkoon, muiden joukossa, jotka vastustimme yhtiön myyntiä. Asia antaa aihetta reunahuomautukseen.
Kannatin saksalaisen EOn yhtiön osakkaaksi ottamista Espoon sähköön vuonna 2001. Osakkuus oli perusteltua, sillä se toisi yhtiölle lisää pääomaa, jota Espoon kaupunki ei ollut valmis yhtiöön sen kehittämiseksi sijoittamaan. Kauppaan liittyi vielä suojaehto, lunastuspykälä, jossa kaupungille taattiin mahdollisuus lunastaa osakkeet takaisin myyntihintaan. Myöhemmin osoittautui, että EOn käytti Espoon sähköä vain pelinappulana, eikä oikeasti ollut kiinnostunut koko yhtiöstä. Siksi aloin voimakkaasti puhumaan sen puolesta, että kaupungin tulisi ostaa yhtiö kokonaisuudessaan takaisin itselleen. Toisin kuitenkin kävi, valtuuston enemmistö halusi myydä yhtiön Fortumille.
Tämän kaiken Byman saa näyttämään siltä, että minä ja monet muut olemme olleet myymässä sähköyhtiötä, vaikka todellisuudessa olimme ostamassa yhtiötä takaisin kaupungille. Tein asiasta myös hallinto-oikeuteen valituksen kaupan purkamiseksi, joka ei menestynyt. Että silleen. Voi Byman minkä teit!

Ei kommentteja: