tiistai 11. toukokuuta 2010

PIKAPÄÄTÖKSIÄ JA DEMOKRATIAVAJETTA

Euroopan rahamarkkinoilla kuohuu. Vain hetki sitten euroalueen taloustieteilijät ihmettelivät ja päivittelivät, kuinka Amerikkalaiset olivat saaneet taloutensa sekaisin. Oli paneelia, jossa toinen toistaan fiksummin selitti Amerikan kriisiä. Samaan aikaan oma takapiha oli jo sellaisessa kunnossa, että oli vain ajan kysymys, milloin sotku paljastuu.
Nyt on sitten tehty pikapaketti oikomaan tehtyjä virheitä ja rahoittamaan markkinoita. Valtioiden pääministerit ja rahaministerit yhdessä tekivät sopimuksen, jonka sitten parlamentit joutuvat hyväksymään, ilman juurikaan mahdollisuutta vaikuttaa sopimuksen sisältöön.
Tämä massiivinen 750 miljardin euron rahasto, ei ole mikä tahansa paketti, se on se kaikki mitä nyt on pöytään tuoda. Siis, sekä Amerikan että Euroopan talous on nyt velkaelvytyksen varassa. Eräs viisas mies sanoisi, että joka hiekalle rakensi, sen rakennus sortui. Tuskin mikään kuvaa hallitsemattomia, kontroloimattomia markkinavoimia paremmin kuin hiekka.
Viikonlopun tapahtumat kuvaavat hyvin sitä mikä on edessä: näin iso talousaluetta ei voi hallita lukuisilla pienillä itsenäisillä hallinnon malleilla, edessä on keskuhallintovetoinen järjestelmä, Europan maiden liittovaltio. Vakauden ja turvallisuuden nimissä rakennuttu, mutta hiekalle rakennettu.

Ei kommentteja: