lauantai 29. toukokuuta 2010

TAIDEKASVATUSTA ON SYYTÄ LISÄTÄ

Kansallisoopperan uusi hallintoneuvosto on kokoontunut. Sen uutena jäsenenä on ollut mielenkiintoista tutustua oopperan kulissien takaiseen elämään. Valtaisa määrä erialojen ammattilaisia tekee työtä näytöksien laadun ja korkeatasoisen taide-elämyksen saavuttamiseksi. Vakituisia työntekijöitä on reilut 500 ja väliaikaisiakin eri kausittain lähes 900. Lavastukset, puvustot, tekniikka ja taiteilijat muodostavat yhtenäisen työyhteisön, jossa tuntuu olevan hyvä henki ja tavoitteellisuus. Monet työntekijöistä ovat olleet talossa useita kymmeniä vuosia.
Oopperan hallintoneuvoston kokouksessa pohdin luovan Suomen tulevaisuutta. Miten luovuudelle luodaan puitteita? Olemme Suomen historian merkittävimmässä työelämän rakenteellisessa murroksessa, jossa työn painopiste on siirtymässä teollisesta valmistavasta työstä tutkimukseen ja luoviin aloihin. Miten me turvaamme luovuuden, ellemme lisää taideaineiden painopistettä opetukseen.
Siinä kokouksen aikana muistin, että parhaillaan on meneillään opetussuunnitelman perusteiden ja tuntijaon uudistus. Tein hallintoneuvostolle esityksen, jotta se vetoaisi Opetusministeriöön taideaineiden lisäämisestä tuleviin opetussuunnitelman perusteisiin ja tuntijakoon. Uusi luova ajattelu nousee osaksi tuotantoketjua vain jos sille luodaan perusteet. Koulujen ilmapiiri, rakennusten luovaa ajattelua innostavien työtilojen suunnittelu, ovat avain asemassa. Luova Suomi ei synny itsestään, se on luotava pitkäjänteisellä näkemisellä ja visiolla.

Ei kommentteja: