tiistai 24. huhtikuuta 2007

EI SIINÄ KAUAA MENNYT

Eipä kauaa nokka tuhissut uudella oikeusministerillä, kun hän jo astui esiin vakuuttamaan mies- ja naisparien saavan adoptio-oikeuden mahdollisimman pian. Ministeri sanoi TV-haastattelussa, että aika on nyt kypsynyt. Niin oli aika kypsynyt myös Keskustana eduskuntaryhmässä, kun he hyväksyivät hallitusohjelman yksimielisesti, jossa on kirjattuna mies- ja naisparien adoptio-oikeus. Mihin katosivat Keskustan lestadiolaisedustajien ja pappien selkäranka. Olisi luullut heidän vähintään kirjauttavan päätöspöytäkirjaan oman eriävän mielipiteensä tästä asiasta. Jälkeenpäin tätä on vaikea selitellä. Saa nähdä miten käy suuressa salissa, kun asia sinne asti ehtii.

Kokoomus nimitti eilen Opetusministeriöön Heljä Misukan Espoosta uudeksi valtiosihteeriksi. Hyvä valinta. Misukka on ollut yksi näkyvämpiä yksityiskoulujen oikeuksien puolustajia. Muutosta on lupa odotelle, mutta ei ihan pian. On viisautta antaa lämmön laskea, sillä Demarileirissä käydään nyt kuumana, kun pimeiden huoneiden verhoja avataan kevät auringon paisteelle ja ikkunoista tulvii muutoksen lämpöiset tuulet. Jess, tätä olen odottanut pitkään!

torstai 19. huhtikuuta 2007

VASTUULLINEN, VÄLITTÄVÄ JA KANNUSTAVA SUOMI?

Uusi hallitus aloittaa tänään. Mitä on odotettavissa?

Hallitusohjelma alkaa kuin Jyrki Kataisen johtaman tulevaisuusvaliokunnan tilaaman professori Pekka Himasen katsaus: ”Välittävä, kannustava ja luova Suomi”. Hyvin on Katainen professoria kuunnellut.

Hallitusohjelmaa lukiessa on ilo todeta, että suunta vaihtuu. Sosiaalidemokraattinen pysähtyneisyyden aika on ohi. Nyt on tekemisen meininki. Vastuu, yrittäjyys, koulutuksen tehtävä (myös kristillistenkoulujen) korostuu. Virheenä voi pitää vain vihreiden ottamista hallitukseen kristillisdemokraattien sijaan. Tästä virheestä hallitusyhteistyö maksaa vielä kovan hinnan, vihreät vielä kovemman, ja kristilliseettinen moraali kaikkein kovimman hinnan. Vähävaraisten tilanne heikkenee ja eriarvoistuminen lisääntyy. Voimme olla varmoja, että laki homoseksuaalien adoptio-oikeudesta tulee päätettäväksi tuota pikaa, kun vihreiden Tuija Brax ottaa paikkansa oikeusministerinä. Varmasti myös rekisteröidyn parisuhteen rinnastaminen avioliittoon etenee vauhdilla Ruotsin mallin mukaan. Braxin yhteydet Setaan (Homoseksuaalien etujärjestö) eivät ole mikään salaisuus. Painetta on. Tästä moraalin alamäestä kantavat vastuun myös ne kristityt jotka vihreitä äänestävät. Sitä saa mitä tilaa.

Jos Kristilliset olisi otettu hallitukseen, erityisesti sosiaalinen oikeudenmukaisuus olisi noussut hallitusohjelman yhdeksi painopisteeksi. Nyt vähäosaisille käy niin kuin Espoolaisessa köyhyyden tutkimuksessa: vähävaraisuudesta tehdään teoreettista filosofiaa jossa vähävaraisista tehdään vastuuttomia, oman elämänsä tuhoajia. Jaa, että mistä tiedän tämän? No siitä, että markkinaliberalismi aina toimii niin. Toivottavasti olen väärässä.

lauantai 14. huhtikuuta 2007

TÄNÄÄN ON SUURI PÄIVÄ

Tyttäremme Salli ja Ville menevät tänään naimisiin. Aika kuluu. Juoksee nopeammin kuin tahtoisi. Hetki sitten oli pieni tyttö sylissäni. Siitä toinen hetki ja seisoimme käsi kädessä koulun pihalla. Reppu oli lähes yhtä suuri kuin tyttö. Hymyilen vieläkin.
Tänään ne ovat elämän muistojen pitkospuita, joille usein palaa. Kuljen ja hymistelen. Hidastelen ja nautin. Elämä on ihana lahja. Meitä on siunattu.
Nyt saatan nuoren naisen luomaan omaa elämäänsä – tulevaisuutta ja muistojen polkuja. Ajattelen. Rukoillen eletty elämä on parasta, myös sinulle Salli ja Ville. Siinä näkymättömän Jumalan tahto löytää uoman näkyvään. Siinä vuoret väistyvät ja rohkeus uudistuu.

Eläkää intohimoisesti. Rakastakaa toisianne ja Jumalaa kaikesta sydämestänne. Rakastan sinua – teitä. Olette häkellyttävän upea pari.

keskiviikko 4. huhtikuuta 2007

VEROTUKSEN KOKONAISUUDISTUS HALLITUSOHJELMAAN!

Verotuksen kokonaisuudistus tulee käynnistää tällä vaalikaudella. Laajaa keskustelua tulee käydä siitä, miten oikeudenmukaisia kerättävät verot ovat. Onko oikein kenenkään joutua maksamaan palkastaan veroa yli 50 %? Tai, onko oikein verottaa niitä asioita joita ilman ihminen ei voi elää tai tulla toimeen, kuten ruokaa, oman kodin lämmitykseen käytettävää energiaa, pysyvän sairauden hoitoon hankittavia lääkkeitä tai päivittäistä juomavettä. Verotuksen kokonaisuudistuksen voi aloittaa laskemalla vaalikauden aikana ruuan arvonlisäverotus Eurooppalaiselle 8 % tasolle ja poistamalla verot lääkkeistä. Myös perintövero on vaalikauden aikana poistettava.

Hallitusohjelmaan tulee saada mukaan terveydenhuollon palkkojen korotukset.
Terveyden huollon ja vanhustenhuollon henkilöstöpulaan on vastattava valtion, ay-liikkeen ja kuntien yhdessä tekemän palkkojen korotusohjelman avulla, jossa hoitajien peruspalkka nostetaan vaalikauden aikana 2400 euron tasolle. Kansaneläkkeisiin on tehtävä tasokorotus ja verotuksen epäkohdat poistettava. Eläkkeiden indeksit on yhdenmukaistettava.
Peruspalvelut on taattava tasavertaisesti asuinpaikasta riippumatta. Kuntien edellytyksiä hoitaa niille säädettyjä tehtäviä on parannettava palauttamalla niiltä leikatut valtionosuudet lamaa edeltävälle tasolle.

tiistai 3. huhtikuuta 2007

KEHITYSYHTEISTYÖN MÄÄRÄRAHAN NOSTAMINEN 0.7 % HALLITUSOHJELMAAN

Suomalaiset voivat suhteellisesti katsottuna hyvin jos vertaamme olojamme niihin, noin 3 miljardiin ihmiseen, jotka asuvat matalan tulotason maissa. Heidän tulonsa olivat noin 5 % koko maailman tuloista. Tiesitkö, että noin 15 % maailman väestöstä kontrolloi 80 % maailman tuloista. Ja, että monissa velkaantuneissa kolmannen maailman maissa reaalipalkkatulot ovat vähentyneet yli 60 % 1980–luvun jälkeen. Länsimaiden kulutus ja epäeettiset kauppatavat, ovat köyhdyttämässä muun maailman.
Suomen kehitysyhteistyön määrärahan tavoitteeksi on asetettu 0,7 % bruttokansantuotteesta. Tähän emme ole kuitenkaan yltäneet. Se on kansallinen häpeä. Bruttokansantuotteemme on noussut niin huimasta, että päättäjät katsoivat 0.7 % olevan hyvä prosenttitavoite, mutta rahamääränä liian suuri. Joten tavoitteesta on käytännössä tingitty. Olemme siis liian rikkaita antaaksemme enemmän, mielenkiintoinen paradoksi.
Tosiasiassa Suomi on liian vauras maa voidakseen sulkea silmänsä maailman nälätä. Halutessaan Suomi voisi ottaa merkittävän roolin maailmankaupan sääntöjen uudistamisessa. Hyvinvointimme ei heikkene, jos annamme siitä hyvästä mitä meillä on. Totuus on, että myös me olemme osallistuneet kehitysmaiden köyhdyttämiseen ja kurjuuden lisäämiseen. Meillä on vastuu, siihen ryhtykäämme.