torstai 25. lokakuuta 2012

HUONOJA PÄÄTÖKSIÄ HYVÄLLÄ OMALLATUNNOLLA

Mitä meistä on tullut, kun rakenteet ovat ihmisiä tärkeämpiä. Kun kiskot, teatteritalot, mammuttimaiset hankkeet, ovat enemmän kuin arvokkaan vanhuuden antaminen, tai nuorten hätään vastaaminen? Espoo! Vaihdetaan päättäjiä.

Nykyisen Espoon valtuuston kausi päättyy muutaman kuukauden päästä. Valtuuston enemmistö on tehnyt paljon huonoja päätöksiä hyvällä omallatunnolla. Huono päätös on sellainen, joka edistää kurjistumista ja palveluiden heikentymistä. Itseensä tyytyväinen hyvä omatunto on sellainen, jota ei häiritse lähimmäisen hätä.
Näitä palveluita heikentäviä päätöksiä on Espoon valtuusto voinut tehdä hyvässä taloudellisessa tilanteessa. Viimeisen kolmen vuoden aikana on kaupungin talouden ylijämä ollut reilusti yli 100 miljoonaa euroa. Runsas raha ei ole poistanut hoitojonoja, jatkuvaa lääkäripulaa, jatkuvaa alimitoitusta terveys- ja vanhuspalveluihin. Sama vire jatkuu koko palveluketjussa. Nyt läsnä ovat kylmyys ja kovuus, puute hoitajan läsnäolosta ja päivittäisen ruuan antajasta. Moni vanhus ja sairas jäisi ilman riittävää hoitoa, elleivät sadat omaiset kävisi heidän luonaan päivittäin. Espoolla on varoja, mutta onko arvoja? Kovat arvot eivät salli varojen ohjautumista niitä tarvitseville. Tästä vastuun kantavat valtapuolueet. Ihmisten huono hoito ei ole säästöä tai kokonaistaloudellista tehokkuutta, vaan mitä suurinta tuhlausta ja välinpitämättömyyttä.

Espoossa valta on keskittynyt poikkeuksellisen voimakkaasti. Kokoomuksella on 41,8 % valtuustopaikoista (28/67). Johtavista virkamiespaikoista noin 68–73 %, laskentatavasta riippuen. Tällä poliittisella vallalla he ovat vieneet päätökseen koko Espoon historiankin kannalta katsottuna todella merkittäviä taloudellisia päätöksiä ja kaupunkirakennetta muuttavat päätökset. Niiden taloudellinen ja maisemallinen vaikutus ulottuu vuosikymmenien ajalle. Espoo on jo 2020 Suomen velkaisin kaupunki. Talous ei ole terveellä pohjalla. Vihreä Espoo on muuttumassa harmaaksi kerrostalolähiöiden keskittymäksi.
Merkittävimpiä jokaisen espoolaisen talouteen vaikuttavia päätöksiä ovat olleet sähköyhtiön myynti, länsimetrohanke ja Espoon veden myynti. Espoo sijoitti sähköyhtiöstä saadut varat rahastoihin, jotka nyt hupenevat maailman talouden turbulenssissa. Metrohanke maksaa espoolaisille 74.000 euroa vuorokaudessa seuraavat 50 vuotta. Sähkö- ja vesimaksut ovat nousseet. Länsimetron luvattiin tuovan edullista asumista, toisin kävi, se nostaa asuntojen hinnat tavallisen kansan ulottumattomiin. Uudesta 68 m2 kerrostaloasunnosta pyydetään Matinkylässä 280.000 euroa.
Tässä tilanteessa on jokaisen Espoolaisen kysyttävä itseltään: onko tämä se Espoo jonka haluan rakentaa? Miksi maksamiani veroja ei käytetä peruspalveluiden kuntoon laittamiseen? Vastaus on: Koska valta Espoossa on keskittynyt liikaa yhdelle puolueelle. Parhaillaan valmisteilla olevassa talousarviossa esitetään jälleen uusia leikkauksia, niin opetustoimeen kuin terveyspalveluihin. Olisiko aikalisän paikka? Olisiko aika vaihtaa päättäjiä.

Ei ole suotavaa, että missään demokraattisessa järjestelmässä yhden puolueen valta kasvaa mittoihin, jossa se voi näin voimakkaasti ohjata koko kaupungin toimintaa haluamallaan tavalla. Toivottavasti espoolaiset tuovat tähän selkeän muutoksen ja valta tulevaisuudessa jakaantuu tasaisemmin. Inhimillinen Espoo ei nykyisillä valtasuhteilla toteudu.

Ei kommentteja: