tiistai 16. lokakuuta 2012

PÄÄKAUPUNKISEUDUN ASUNNOTTOMUUS EI HELLITÄ

Huomenna vietetään valtakunnallista asunnottomien yötä. Olen yksi järjestäjien edustajista Espoossa järjestettävässä tapahtumassa, johon Presidentti tulee sytyttämään asunnottomien yön tulet.
Asunnottomuus ei hellitä pääkaupunkiseudulla. Uutinen on huono uutinen meille päättäjille, koska viime vuosien aikana on todella tehty isoja ratkaisuja asunnottomuuden vähentämiseksi. Asuntoja on valmistunut ja niitä on valmistumassa. Suunnan piti olla toinen. Mikäs sitten mättää? Asunnottomuus on muuttumassa monimuotoiseksi.Enää eivät asunnottomia ole ainoastaan päihde- tai moniongelmaiset, vaan pienituloinen yksineläjä, joka on vuokrien nousun myötä ajautumassa asunnottomuuteen. Ongelmaan on olemassa täsmälääke: asuntotuen kohdennettu tarveharkintainen korotus yksinelävälle. Se on edullisempi vaihtoehto, kuin uuden asunnon rakentaminen jokaiselle asunnottomalle.
Asunnottomuus on monisäikeinen vyyhti. On aikuisia, äidin luona asuvia omaa asuntoa vailla olevia, on täysin maksukyvytöntä asunnotonta, on kykenemättämyyttä asua yksin ja sitten metsissä asuvat totaali asunnottomat. Ne, joilla ei ole enää sosiaaliturvatunnuksia, eikä muitakaan yhteystietoja. Näitäkin on pääkaupunkiseudulla muutama sata. Espoossa noin 30. Kolmannen sektorin osuutta tarvitaan yhä enemmän. Olen Espoossa toimivan Hyvä Arki ry:n puheenjohtaja. Olemme käynnistäneet toimintakeskuksessamme asunnottomien päiväkeskuksen, jossa voi syödä, saada uudet vaatteet ja käydä suihkussa. Tätä ei kaupunki yksin pysty järjestämään, vaan tarvitaan läheistä yhteistyötä auttamistyötä tekevien järjestöjen kanssa. www.anterolaukkanen.fi

Ei kommentteja: