maanantai 15. syyskuuta 2008

EUROOPPALAINEN USKO

Olen osallistunut viime vuosina muutamaan eurooppalaisten vaikuttajien foorumiin. Eurooppa muuttuu voimakkaasti kohti antikristillistä suuntaa. Muutos on nopea ja se näkyy erityisesti arvojen muuttumisena henkisistä ja hengellisistä materialistisiin. Tämä on johtamassa moraalin pirstoutumiseen ja ihmisen identiteetin heikkenemiseen. Eurooppalaisesta 1600-1700-luvun taiteesta noin 70 % heijasti kristillistä kulttuuria. Tänään, ei juuri ollenkaan.
Euroopassa lainsäädännön kulmakivenä oli vielä 50-luvulle saakka kristilliseettinen ajattelu. 60-luvun lopulla vasemmistoradikalismin myötä noussut jumalakielteisyys vahvistui. Ihminen edusti vapautta, Jumala taantumusta. Vapauden ihannointi soluttautui erityisesti opetushallintoon 70-luvulla. Uskosta Jumalaan oli tehtävä lasten kehitystä rajoittava voima. Uskontokasvatus hyväksyttiin, usko rajattiin yksityisyyteen. Tänään maailman luterilaisin maa, uskoo ainoastaan salaa.
Miten tähän tilanteeseen aikoo vastata kristikansa, on suuri kysymys. Vai onko Euroopassa enää kristittyjä? Entä Suomessa? Jos on, miten se näkyy? Miten me vaikutamme vallitsevaan kulttuuriin? Minusta tilanne on huolestuttava. Kuinka vastaamme Eurooppalaisen lainsäädännön pyrkimykseen rajoittaa kristillisyyttä?
Jos kristityt eivät vaikuta vallitsevaan kulttuuriin, sen tekee joku muu. Puhumme mielellämme jälkikristillisestä Euroopasta. Miksi emme puhu asioista niiden oikeilla nimillä? Tämä sukupolvi on ensimmäinen Jumalan selkänsä taakse jättänyt sukupolvi. Eurooppalainen kristillisyys on katoavaa, historian ihannointia ilman sydämen uskoa. Olemme vaihtaneet kristillisen uskomme rationalismiin ja humanismiin.
Eurooppalaiset poliitikot ovat yhä enemmän kiinnostuneita uskonnollisista tapahtumista ja liikkeistä. He ymmärtävät sisäisen yhtenäisyytemme ja haluavat siitä osuutensa, mutta eivät ole valmiita jakamaan arvojamme, ainoastaan huomiomme - äänemme. Olkaamme hereillä, ei kaikki ole kultaa mikä kiiltää. Ei pinssi poliitikon takissa vielä kerro, mitä hän todella haluaa. On varmistettava, mitä arvoja hän edustaa, ja minkä puolesta elää.

Ei kommentteja: