keskiviikko 14. maaliskuuta 2007

KUKA ON VAIKUTTAJA?


Kuka on vaikuttaja? Kenestä kasvaa tulevaisuuden tekijä?

Tässä yksi näkemys. Vaikuttaja on se joka tuntee menneisyyden, ymmärtää nykyisyyden, näkee tulevaisuuden ja tuo sen tähän aikaan. Se on kokonaisuus, jossa joku saa armon ja viisauden - kyvyn soveltaa tietoa tähän hetkeen tulevaisuutta varten. Se on nöyryyttä taipua kuuntelemaan ympäristöä ja verkostoitumista yhteisen hyvän parhaaksi niiden välillä, joille on edustuksellista valtaa annettu. Vaikuttavuutta ei ole menneisyyden juhliminen tai sillä pelottelua, vaan tulevaisuuteen tarttumista tässä hetkessä. Vaikuttaja on se, joka muuttuu uhkakuvien viljelijästä, positiiviseksi tulevaisuuden rakentajaksi. Toivon näköalojen piirtäjäksi. Kaiken kaikkiaan politiikka on palvelemista. Valitettavasti monille poliitikoille se on oman mission toteuttamista, jossa tehtävän olemus – kansan palveleminen - unohtuu.

Elämme maailmassa jossa kaikki liikkuvat; ihmiset, osaaminen, raha, kulttuuri. Tällaisessa maailmassa ei voi jäädä menneisyyden vangiksi, on katsottava tulevaisuuteen. Siksi poliittisen toimintaympäristön on oltava rohkaisevaa, ei verokeppipujottelua, vaan jäykkiin rakenteisiin tarttuvaa, verkostoitunutta, luovaa ja yhteistyökykyistä. Tästä yhtälöstä syntyy innovaatiopolitiikkaa, joka uskaltaa nähdä tulevaisuuden kaikkien mahdollisuutena hyvään elämään, myös niiden jotka tarvitsevat jatkuvaa hoivaa tai eivät kykene itse itseään enää auttamaan.

Kristillisdemokratialle on Suomessa huutava tarve. Poliittisesta keskustelusta puuttuu todellinen arvokeskustelu, joka haastaa koko poliittisen päätöksenteon moraalin.
Valtion merkittävin moraalibarometri on valtion talousarvio. Siinä arvotetaan ihmisten ja rakenteiden tarpeet sekä niiden suhde toisiinsa. Fakta: Siellä missä vain raha päättää, köyhyys ja eriarvoisuus lisääntyvät. Viimeiseen viivan voittovaatimukseen on lisättävä ihmisen hyvinvointi. Se on se voittomarginaali joka lopulta ratkaisee pitkällä aikavälillä. Siksi kaikki puolueet on haastettava keskusteluun moraalin tulevaisuudesta Suomessa.

Jumala ei ole kristillisdemokraatti eikä sosialisti. Jumala on Jumala. Häntä ei voi politisoida. Mutta Hänen asettamansa arvot, elämän oikea ja väärä ovat kestäneet kautta aikojen ja voivat olla minkä tahansa kansakunnan ohjenuora, selkäranka ja pelastus. Olen valmis muutokseen – se on välttämätöntä.

(kuvassa: Presidentti Ahtisaaren kanssa keskustelemassa presidentinlinnassa Suomen ensimmäisen kansallisen rukousaamiaisen järjestämisestä, 1998). Ehkä ensi vuonna.

Ei kommentteja: