keskiviikko 7. maaliskuuta 2007

BRYSSELIN RIEMUA


Nyt se on sitten nähty, vallan ydin Euroopan parlamentti. Unioniin kuuluu 27 maata joissa on lähes 500 miljoonaa ihmistä.
Matka oli antoisa ja pisti ajattelemaan monia asioita. Useissa asioissa joudun tarkistamaan mielikuviani oikein reilusti. Euroopan unionin hallinto ei olekaan sellainen syöppö, vaikka se mittava onkin, kuin olin ajatellut. Hallinnon kulut talousarviosta (111 miljardia euroa) ovat noin 6 %, siis suunnilleen sama, kuin Espoon vastaava kulu prosentteina. EU:n kehitysapu on 5 % budjetista, joka yllätti minut täysin. EU:n osuus maailman kehitysyhteistyöstä on vertailun suurin. EU:n suurin menoerä on maatalousmenot (tuet), joka ovat noin 46 % budjetista.
Matkan päätarkoitus oli tutustua Euroopan tilintarkastustuomioistuimeen Luxenburgissa. Istuimen (kollegion) suomalainen jäsen Olavi Ala-Nissilä oli isäntämme yhdessä kabinettipäällikkö Jukka Nurmion kanssa. Saimme aimo annoksen tietoa unionin tarkastustoimesta. Unionin hallinnon ja tilien tarkastaminen ei ole mikään läpihuutojuttu, vaan valtaisa työ, jossa on mukana lähes 800 henkilöä. Elin on riippumaton, joten sillä on suri vapaus asioiden arvioinnissa ja tarkastuksessa. Se suunnittelee tarkastusohjelman itsenäisesti ja toteuttaa sitä laajoin tiedonsaantivaltuuksin.
Kuvaavaa on, että yhdentoista vuoden aikana tilintarkastustuomioistuin ei ole kertaakaan hyväksynyt komission tilejä, vaan on vaatinut selvityksiä ja tarkennuksia. Vastaavasti, komissio ei ole hyväksynyt tarkastajien tilien hyväksymättömyyttä ja on hyväksynyt tilit ja myöntänyt vastuuvapauden. Ajatelkoon kukin tästä mitä parhaaksi näkee.

Muuten ennakkoäänestys alkoi tänään ja jatkuu 13 päivään asti. Nyt niitä ääniä sitten alkaa tulla. Tuleeko riittävästi, sen näemme pian.

Ei kommentteja: