tiistai 20. helmikuuta 2007

ARVOT NOUSEVAT MAAILMANKUVASTA

Tästä vaalipäivään saakka pyrin syventämään 18.2. esittämiäni teesejä.

On tärkeää, että ymmärrämme poliittisen vaikuttamisen olevan sidoksissa poliitikon aatteeseen, hänen maailmankuvaansa ja siitä nouseviin arvoihin. Olisi naivia väittää, etteivät maailmankuvat vaikuta päätöksiin. Siksi olen vaalikampanjassani kysynyt: Millaisilla arvoilla sinä haluat päätöksiä tehtävän?

Akateemikko Georg Henrik von Wright määrittelee maailmankuvan seuraavasti: ”Se on tietyn aikakauden tai ihmisyhteisön omaksuma käsitys maailman synnystä ja rakenteesta, luonnontapahtumien ymmärrettävyydestä ja selittämisestä sekä oikeasta elämäntavasta.”.

Poliittinen kenttä jakautuu Suomessa oikeistoon ja vasemmistoon, joiden sisällä on erilaisia painotuksia jakaen puolueet useaan oikeisto- ja vasemmistoryhmittymään. Vihreä Liitto mielletään Suomessa vasemmistoon kuuluvaksi.

Julkisessa keskustelussa usein peräänkuulutetaan arvoja. Kenen arvoilla maata johdetaan? Millaisilla arvoilla yrityksiä johdetaan? Myös poliittisten puolueiden ohjelmat vilisevät arvoja. On hyvä tiedostaa, etteivät arvot sinänsä ole ratkaisuja. Tärkeää onkin keskustella siitä, minkälainen maailmankuva arvojen takana on, sillä arvojen sisältö ja ehdot nousevat maailmankuvasta.

Jokin puolue voi ilmoittaa arvoinaan elämän suojelun, mutta hyväksyy samalla ihmiselämän päättämisen äidin kohtuun sosiaalisista syistä, koska puolueen aatteellinen maailmankuva ei sisällä näkemystä ihmisen elämän pyhyydestä tai syntymää osana luomistyön ainutlaatuista ihmettä (Suomessa aborteista 80 % tehdään sosiaalisin syin). Vaikka heille ihmisarvo sinänsä onkin tärkeää, käytännön taso avautuu vasta tarkastelemalla arvojen takana olevaa maailmankuvaa.

Suomen suurimman vasemmistopuolueen, sosialidemokraattien, maailmankuva on sosialismi (järjestelmä, jossa tuotantovälineet on otettu yhteiskunnan haltuun; myös itse järjestelmä .Nykysuomen sanakirjan mukaan).

Tämän puolueen maailmankuvasta löytyy mm seuraavia asioita: Lainauksia puolueen ohjelmista: ”Ohjelma 1902. Uskonto on julistettava yksityisasiaksi. Kirkko on erotettava valtiosta ja kirkolliset sekä uskonnolliset yhdyskunnat katsottava yksityisiksi yhdistyksiksi, jotka itse järjestävät sisäiset asiansa. Uskonnonopetus on poistettava kouluista.”

”Ohjelma 1987. Valtionjohtoinen yritystoiminta on tärkeä osa Suomen talousjärjestelmää. Valtion yritystoimintaa on kehitettävä ja tarvittaessa laajennettava saattamalla yrityksiä yhteiskunnan hallintaan.”

”Ohjelma 1999. Yhteiskunnallisten päätösten on perustuttava kestäville arvoille, kauaskatseisille tavoitteille ja tahdolle saavuttaa päämäärät. Sosialidemokratia nousee vapausliikkeenä sosialismin teorioiden ohella antiikin humaanista filosofiasta, kristillisestä etiikasta ja valistuksen edistysaatteista.”

Nämä lainaukset osoittavat, että sosialismin perusnäkemys on edelleen puolueessa olemassa, vaikkakin se on mukautunut tähän aikaan ja sen tavoitteita ei enää kuvata vuoden 1999 ohjelmassa yhtä tarkasti kuin vielä vuoden 1987 ohjelmassa. Selkeästi uusina käsitteinä nähdään maininnat antiikin humanismista sekä kristillisestä etiikasta. Kristillinen etiikka sinänsä kuulostaa hienolta, mutta ei mitenkään yhdisty sosialismiin, ellei sen ymmärretä tässä kohdassa tarkoittavan sitä, että sosialisointia toteutetaan myös kristillisen etiikan periaattein. Ristiriita on ilmeinen.

Sosiaalidemokraattisesta maailmankuvasta katsottuna on varsin helppo ymmärtää, miksi uskonnon opetuksen tunnustuksellisuus on poistettu ja sen tehtävää koululaitoksessa on kavennettu jo yli 30 vuoden ajan. Ei ole enää vaikea ymmärtää, miksi yksityiskoulujen ja erityisesti kristillisten koulujen opetuslupahakemukset tulevat hylätyiksi sosiaalidemokraattisen ministerin toimesta. Tai miksi yrittäminen ja oman yrityksen kautta hankittu menestys on suomalaisessa poliittisessa ilmastossa niin vastenmielinen ajatus.

Voit sanoa, että lainaukset ovat aika vanhoja. Totta, mutta elävät vahvoina juurina.

Yksi merkittävimpiä valtion arvobarometrejä on valtion tulo- ja menoarvio. Siinä eduskunta priorisoi ne asiat jotka ovat tärkeitä ja joilla on arvoa. Siihen barometriin haluan enemmän inhimillisyyttä ja aitoa kannustavuutta.

Kun äänestät henkilöä, mieti mitä arvoja samalla äänestät. Sillä arvot tulevat esiin päätöksissä.

Ei kommentteja: