Tulin muutama viikko sitten Tiibetin ylängöltä,
Tuoreet tutkimukset osoittavat, että noin 65 % suomalaisista pitää ilmastonmuutosta erittäin vakavana uhkana ihmiskunnalle. Tulevan eduskunnan on täysin mahdotonta jättää tällaista huutomerkkiä huomiotta. Ilmastonmuutosta ehkäiseviä toimia on pakko saada hallitusohjelmaan. Se tarkoittaa laajaa poliittista toimenpideohjelmaa. Uusille ideoille on nyt tilausta. Energiatehokkuus ja uudet energiatuotantotavat ovat nyt avain asemassa. Luova politiikka etsii ensisijaisesti uusia vaihtoehtoja, ei uusia keppejä tai uusia veronkiristysmalleja.
Huomattavaa on, että kyselyyn vastanneista 70 % piti ihmisen toimia syynä ilmaston muutokseen. Kun kerran näin on voi ihminen myös kääntää ilmastonmuutoksen suunnan, kuten uusi Arktisen globaalimuutoksen professori Atte Korhola on todennut.
Suomalaiset voivat suhteellisesti katsottuna hyvin jos vertaamme olojamme niihin, noin 3 miljardiin ihmiseen, jotka asuvat matalan tulotason maissa. Heidän tulonsa ovat noin 5 % koko maailman tuloista. Tiesitkö, että noin 15 % maailman väestöstä kontrolloi 80 % maailman tuloista. Ja, että monissa velkaantuneissa kolmannen maailman maissa reaalipalkkatulot ovat vähentyneet yli 60 % 1980–luvun jälkeen. Länsimaiden kulutus ja epäeettiset kauppatavat, ovat köyhdyttämässä muun maailman.
Suomen kehitysyhteistyön määrärahan tavoite on 0,7 % bruttokansantuotteesta. Tähän emme ole kuitenkaan yltäneet. Se on kansallinen häpeä. Suomi on liian vauras maa voidakseen sulkea silmänsä maailman nälältä. Halutessaan Suomi voisi ottaa merkittävän roolin maailmankaupan sääntöjen uudistamisessa. Hyvinvointimme ei heikkene jos annamme jotain siitä hyvästä mitä meillä on. Totuus on, että myös me olemme osallistuneet kehitysmaiden köyhdyttämiseen ja kurjuuden lisäämiseen. Meillä on vastuu, siihen ryhtykäämme.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti